UIR (Universal Infrared Receiver)

Een aantal jaren geleden wilde ik een IR-ontvanger voor mijn pc bouwen om deze pc te kunnen bedienen via een afstandsbediening. Na eerst de rc5-code ontvanger van Holger Klabunde te hebben nagebouwd, waarvan de firmware me erg tegenviel, ben ik na lang zoeken de UIR tegengekomen op de website van Srdan Milostic. De hardware was vrijwel hetzelfde, alleen kon de UIR overweg met alle soorten afstandsbedieningen. Na het vervangen van firmware in de PIC had ik een goede IR-ontvanger voor mijn pc. (Later kreeg ik het idee om de UIR stand-alone te maken zie hiervoor URSB).

Het schemaHet schema en het printontwerp zijn vrijwel gelijk aan het schema van Holger. De controller word gevoed via de dtr- en rts-lijn van de compoort. De tx van de pc wordt via een weerstand en een zenerdiode ingekoppeld op een portlijn van de controller.

De firmware
De firmware zal bij het opstarten de string ‘IR’ sturen op 9600Baud N-8-1. Hierna zal de firmware wachten totdat de pc de string ‘OK’ stuurt. Nu is de controller klaar voor ontvangst. Na ieder ontvangen commando zal de controller 6 bytes sturen. Aangezien de website van Srdan Milostic niet meer online is, is de firmware (alleen hexcode) onderaan deze pagina te vinden.

Onderaan deze pagina vind u een foto van het eigen ontwerp, incl. de aanpassingen die er aan gedaan zijn.

Links
de originele hardware van Holger Klabunde
schema- en printontwerp in pdf-formaat
schema- en printontwerp gezipt in eagle-formaat
firmware (hexcode)